Speerwerpen

Atletiek omvat verscheidene disciplines, zoals hindernislopen, hoogspringen, snelwandelen en verspringen. Maar ook het discus- en speerwerpen wordt gerekend tot de atletiek. Voor al deze verschillende disciplines worden regelmatig Atletiekkampioenschappen georganiseerd, die vaak spannende momenten met zich meebrengt voor zowel de deelnemende sportbeoefenaars als het publiek. Dit artikel gaat over het speerwerpen, een individuele krachtsport waarvoor bepaalde regels opgesteld zijn, opdat de sport zo eerlijk mogelijk kan worden beoefend.

Johan Kloeck

De Belgische speerwerper Johan Kloeck (1975) heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw driemaal goud gewonnen tijdens de Belgische kampioenschappen speerwerpen. Daarna is het Kloeck in 1999 gelukt om het Belgische record van maar liefst 83,65 meter neer te zetten. Tot op heden is dit record nog niet verbroken. Dat betekent dat Kloeck nog steeds de Belgische recordhouder speerwerpen is.

Timothy Herman

Het is zeer waarschijnlijk dat Timothy Herman (1990) het nationale record van Kloeck binnen afzienbare tijd gaat verbreken. Het persoonlijke record van Herman staat inmiddels op 80,48 meter. Deze prestatie werd een jaar geleden in Heusden geleverd. Herman heeft in de jaren 2014, 2015, 2016, 2018 en 2019 het goud in de wacht gesleept tijdens de Belgische kampioenschappen speerwerpen. Het lijkt erop dat hij ook dit jaar de gouden medaille gaat winnen, aangezien zijn prestaties het afgelopen jaar sterk verbeterd zijn.

Nafissatou Thiam

Het Belgische record speerwerpen voor vrouwen is in 2017 neergezet door niemand minder dan Nafi Thiam (1994), een multidisciplinair atlete, waaraan reeds een heel artikel gewijd is op deze website. Het Belgische record speerwerpen van Thiam staat op 59,32 meter.

Pauline Smal

In 2018 veroverde Pauline Smal (1998) de eerste plaats tijdens de Belgische kampioenschappen speerwerpen voor vrouwen. De worp van 46,89 meter was echter niet haar beste prestatie, want kort daarvoor had ze haar persoonlijke record gevestigd van 52,63 meter. Het is absoluut niet onwaarschijnlijk dat Smal in de toekomst het Belgische record speerwerpen van Thiam gaat verbreken.