Polsstokhoogspringen

Het zwierigste onderdeel binnen de atletiek is ongetwijfeld het polsstokhoogspringen. Deze sport behoort tot de zogeheten individuele sporten. Naast bepaalde sporttechnische vaardigheden komt het vooral aan op de kracht van de beoefenaar. Met behulp van een polsstok worden ongekende hoogtes bereikt, soms zelfs hoger dan zes meter! Het wereldrecord staat inmiddels op naam van Armand Duplantis uit Zweden, die op 15 februari dit jaar maar liefst een hoogte van 6.18 meter behaalde tijdens outdoorwedstrijden in Glasgow.

Kampioenschappen

Polsstokhoogspringen was vroeger een sport waaraan overwegend mannen zich waagden. Maar, zoals dat met vele wereld sporten het geval is, zijn ook vrouwen zo langzamerhand deel gaan nemen aan deze sport. Sinds het jaar 2000 is het polsstokhoogspringen dan ook officieel een Olympische discipline voor vrouwen. Naast de Olympische Spelen worden er uiteraard ook Nationale-, Europese- en Wereldkampioenschappen polsstokhoogspringen georganiseerd. Deze competities worden zowel indoor als outdoor gehouden.

Fanny Smets

In een artikel over polsstokhoogspringen mag de meervoudig Belgisch kampioene Fanny Smets (1986) natuurlijk niet ontbreken. In 2008 won ze voor het eerst de Belgische kampioenschappen polsstokhoogspringen voor vrouwen. Vorig jaar zette ze tijdens een outdoorwedstrijd op de Oude Markt in Leuven een nieuw persoonlijk record neer van 4.51 meter. Daarmee verbrak ze haar oude record dat op 4.46 meter lag. Ook het Belgische indoorrecord staat op haar naam. In februari dit jaar behaalde ze tijdens de indoorwedstrijden voor dames in Gent de hoogte van 4.40 meter.

Ben Broeders

Het Belgische record polsstokhoogspringen voor heren staat op naam van Ben Broeders (1995), die in 2016 voor de eerste keer meedeed aan de Europese Kampioenschappen polsstokhoogspringen in Amsterdam. Hij behaalde dat jaar weliswaar geen medaille, maar het jaar daarop sleepte hij het goud in de wacht door de EK polsstokhoogspringen in Polen te winnen. Het persoonlijke record van Broeders ligt op 5.80 meter, een hoogte die hij dit jaar in februari behaalde tijdens indoor competities in LiƩvin, Frankrijk.