Kampioenschap atlete Nafi Thiam

Ze is in veel landen heel gekend. Nafissatou Thiam, beter bekend als Nafi Thiam, is de Belgische meerkampster die al veel Olympische maar ook Europese geschiedenis heeft geschreven.

Wat houdt meerkamp juist in en welke medailles heeft Nafi Thiam zich al mogen toe-eigenen?

Korte introductie tot Nafissatou Thiam

Deze getalententeerde atlete is geboren te Brussel in BelgiĆ« in het jaar 1994. Met haar Senegalese roots via haar vader, zijn de Belgen heel trots op deze fantastische atlete die haar weg baande in de atletiekwereld in de discipline ‘meerkamp’. Haar huidige trainer is Roger Lespagnard.

Wat is meerkamp?

Meerkamp is een onderdeel van de atletieksporten die in ongeveer twee dagen verlopen. Een meerkamp bestaat uit een aantal reeksen oefeningen en uitvoeringen die een samenhangend onderdeel vormen. De afwerking gebeurt in een bepaalde volgorde waarbij er een tijdlimiet is vastgesteld. Bij elk onderdeel is een puntentelling opgesteld zodat de atleet met de hoogste puntenscore aangeduid wordt als winnaar.

Bij meerkamp zijn er verschillende disciplines betrokken zoals driekamp, vijfkamp, zevenkamp en tienkamp. De namen zijn zeer logisch opgesteld. Bij vijfkamp zijn er vijf reeksen uitvoeringen zoals o. a. horden, hoogspringen, verspringen enz. Bij zevenkamp zijn er dan zeven reeksen oefeningen en bij tienkamp natuurlijk tien. Enkele andere onderdelen van een meerkamp zijn kogelstoten, speerwerpen, polsstokhoogspringen, 800 meter of 1000 meter lopen.

Naast een onderscheid van deze verschillende meerkampen, wordt logischerwijs ook onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Wat veel mensen echter niet weten is dat meerkamp ook verdeeld kan worden over indoor- of outdoor meerkamp.

Medailles van Nafi Thiam

Nafi Thiam is in het jaar 2016 Olympisch kampioene geworden met 6810 punten in de zevenkamp discipline. Dit vond plaats in Rio De Janeiro. Het jaar daarna nam ze in Londen de volgende grote prijs! Met 6784 punten nam ze de titel als wereldkampioene op zich. Daaropvolgend in het jaar 2018 nam ze de Europese titel op zich in Berlijn!