Het koningsnummer van de atletiek

Ondanks dat er in de atletiek talloze sporten zijn (zoals live wedden EK 2020) die tot de verbeelding spreken kan er natuurlijk maar één het koningsnummer zijn. Misschien heb je nog nooit eerder van dit begrip gehoord, maar binnen de sportwereld staat dit als een huis. Het hardlopen van de 100 meter is het onderdeel wat met trots deze naam draagt. Het meest bijzondere hieraan is misschien wel dat het in totaal goed en wel nog geen 10 seconden duurt. Maar door de symboliek, de prestige, de historie en de voorbereiding is dit toch altijd weer het onderdeel waar de hele sportwereld rijkhalzend naar uitkijkt.

Vooral op het WK Ateltiek of bij de olympische spelen is de 100 meter het nummer waar het om te doen is. Een gouden medaille op ieder ander onderdeel telt natuurlijk net zo hard en zwaar mee, maar wanneer je een sprinter de keuze zal geven zla hij of zij altijd liever deze winnen dan bijvoorbeeld de 200 meter of de estafette. Juist omdat het zo kort duurt moet alles tijdens een miniscuul moment perfect op zijn plaats vallen. Wanneer dit lukt zal de voldoening alleen maar groter zijn.

De snelste man ter wereld

Usain Bolt is de snelste sprinter ter wereld. Hij is van Jamaicaanse afkomst en won al meerdere malen goud op de Olympische Spelen op zowel de 100 als de 200 meter. Daarnaast heeft hij de wereldrecords op beide afstanden ruimschoots in handen. Kenners vragen zich dan ook af of deze tijden ooit nog door iemand verbeterd zullen gaan worden. Dat Bolt een extreem groot talent is mag daarom wel duidelijk zijn. Vanwege zijn excentrieke persoonlijkheid is hij geliefd bij velen, zowel binnen als buiten de sportwereld. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat hij kort geleden zijn atletiek loopbaan inruilde voor een nieuw avontuur in een andere sport. Hij is namelijk momenteel voetballer bij een Australische profclub. Of hij ooit nog terugkeert op de sprintnummers is daarom de vraag. Momenteel is hij 33 jaar oud.

Hoe ren je een groede sprint?

Het lopen van de perfecte sprint heeft vele voeten in de aarde. Het is belangrijk om in die zeer korte tijd dat een sprint duurt zoveel mogelijk krijgt eruit te krijgen. Hiervoor is een goede start daarom alleen al zeer essentieel. Wanneer dit niet lukt zal dit ten koste gaan van een goede eindtijd en kun je dit eigenlijk wel schudden als sprinter. Iemand die toch moeite heeft met de start maar wel een hele hoge topsnelheid haalt zal daarom meer kansen hebben op de 200 meter dan op de 100 meter. Sprinters zijn pure krachtpatsers. Hierop wordt dan ook het meeste getraind. Omdat de duur zo kort is maakt dit de kracht een extreem belangrijk onderdeel van het geheel.

Het wereldrecord 100 meter

Zoals eerder gezegd werden de snelste tijden op de sprintnummers beide door Usain Bolt gelopen. Op de 100 meter is dit 9 seconden en 58 honderdste en op de 200 meter 19 seconden en 19 honderdste. Beide records liep hij in hetzelfde kalenderjaar, in 2009. Daarna is hij meerdere malen erg dichtbij geweest maar nooit meer aan de tijden gekomen. Deze staan dus alweer bijna een decennium lang. Anderen zijn daarbij nog helemaal niet echt in de buurt van de tijden geweest die Usain Bolt heeft gelopen. Het lijkt daarom wachten tot er nogmaals een dergelijk talent opstaat, al kan dit wel eens heel erg lang gaan duren.