Geschiedenis van Atletiek

Als geheel is atletiek een zeer bijzondere sport. Eigenlijk zijn het meerdere sporten in één en wordt het gezien als de moeder der sporten. De historie van atletiek is daarom ronduit bijzonder te noemen. Deze gaat al heel ver terug en kan eigenlijk gezien worden als de manier waarop sporten ontstonden. In dit artikel word je meegenomen op een reis door de historie van deze bijzondere tak van sport en gaan we dieper in op het onderdeel waarop allerlei verschillende nummers samenkomen, ook wel bekend als de meerkamp. Als sporter moet je hiervoor van alles eigenlijk wel iets kunnen, omdat er zoveel onderdelen in meegenomen worden. Wanneer je op één van deze onderdelen niet goed genoeg bent qua niveau kun je het eigenlijk wel schudden. Dit vergt daarom een hele andere aanpak dan voor sporters die zich op een bepaald onderdeel specialiseren.

Geschiedenis

Niets voor niets is atletiek waar het qua sport allemaal begon. Het is de oudste vorm van sport die er bekend is onder mensen. Al millennia geleden werden onderdelen als hardlopen, werpen en springen op allerlei manieren beoefend. Het was zelfs belangrijk om hier goed in te zijn om te kunnen overleven in de allereerste perioden van leven op aarde. Om bijvoorbeeld prooien te kunnen vangen moest een jager wel degelijk atletisch zijn, anders werd dit een heel moeilijk verhaal. Het is nu haast niet voor te stellen, maar eigenlijk begon het hier allemaal al.

In de allereerste periode was het dus meer een vorm van overleven. Het was nodig om goed te zijn in bepaalde onderdelen die later tot atletiek zouden behoren. Maar toen werd het nog niet echt in een competitief verband beoefend. Dit veranderde later wel tijdens de periode van de Grieken. Iedereen weet immers wel dat de Grieken de grondleggers van de Olympische Spelen waren. Dit is met atletiek zoals we het vandaag de dag kennen al net zo. Al ruim voor het jaar 0 begonnen de Grieken met wedstrijden tussen bepaalde leeftijdsgroepen waarin je ingedeeld werd. Hierbij werd bijvoorbeeld over bepaalde objecten gesprongen en degene die dit het beste deed werd later als winnaar gekroond.

Een uitleg over de meerkamp

Dit was de eerste periode waarin wedstrijden ontstonden die eens in de vier jaar werden gehouden, beter bekend onder de noemer Olympiade. Zoals menigeen waarschijnlijk al kan raden is van dit woord uiteindelijk de naam Olympische Spelen afgeleid. Het is natuurlijk uiterst bijzonder dat iets wat eigenlijk zo enorm oud is vandaag de dag nog steeds immens populair is. Zeker in het huidige tijdperk waarin alles enorm snel aan verandering onderhevig is. Juist dat maakt het bijzonder dat eens in de paar jaar de hele wereld nog steeds eindeloos geboeid wordt door dit fenomeen wat duizenden jaren geleden in zijn puurste vorm ontstond.

De meerkamp is ook al iets wat tijden oud is. Eigenlijk wordt hierbij gewoon gekeken welke atleet of atlete het meest allround is en wie er op de meeste onderdelen het beste uit de voeten kan. De combinatie van zowel krachtonderdelen met springen en zowel het lopen van sprints als lange afstanden maken dit extra bijzonder. Om een goede meerkamper te zijn moet je dus van alle markten thuis zijn. Het is een combinatie die de echte atleet het best zal liggen. Dit moet namelijk een sporter zijn die enorm veelzijdig is en toch goed kan scoren op de meest uiteenlopende onderdelen.