Atletiek in de lage landen

Landen als Nederland en Belgie zijn niet gelijk de eerste die genoemd worden wanneer het over de internationale top van de atletiek gaat. Toch doen deze wel degelijk mee in de top op sommige onderdelen. Er zijn voldoende talenten die uit de Benelux komen en eens in de zoveel tijd naar boven komen drijven. Daarnaast worden er vele wedstrijden georganiseerd en doet men zoveel mogelijk om jong talent een kans te geven zich te ontwikkelen. Hiervoor zijn plannen binnen de bonden die ervoor zorgen dat talent niet zomaar verloren gaat maar gesteund wordt.

Wedstrijden in Vlaanderen

De Belgische bond organiseerd verschillende wedstrijden binnen het land voor de beste atleten en aanstormende talenten. Een goed voorbeeld hiervan is de Vlaamse Atletiek liga. De overkoepelende organisatie voor alle atletiek in Belgiƫ heet de Koninklijke Belgische Atletiekbond, ook wel de KBAB genoemd. Deze regelt alle wedstrijden en onderhoudt de banden met de verschillende atletiek verenigingen. In Nederland is er tevens een dergelijk bond onder de naam Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Deze werd reeds opgericht aan het begin van de twintigste eeuw en is dus al ruimschoots honderd jaar oud. Binnen de Nederlandse atletiek is het dan ook een begrip.

Deze bonden vervullen een belangrijke functie binnen de wereld van de atletiek in deze landen. Ze zorgen ervoor dat wedstrijden eerlijk verlopen en dat de banen waar deze gehouden worden aan alle eisen voldoen. Daarnaast is het de taak van de bonden om ervoor te zorgen dat wedstrijden eerlijk verlopen. Dit is natuurlijk uitermate belangrijk zodat alle wedstrijden gelijk zijn voor alle deelnemers en om ervoor te zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk verloopt. Hierbij wordt ook gelet op de criteria waar voor verenigingen en atleten aan voldaan moet worden. Zo moet je jezelf natuurlijk registreren en zorgen dat alles klopt wanneer je jezelf aanmeld bij een club. Dit zxorgt ervoor dat de bonden alle gegevens van de atleten hebben.

Een andere belangrijke functie is het erkennen en begeleiden van talenten. Wanneer deze er zijn is het zeker belangrijk dat ze zo snel mogelijk de juiste coaches en begeleiders krijgen zodat deze zich kunnen gaan ontwikkelen. Wanneer dit niet gebeurd loopt men het risico dat groots talent verloren gaat en dit is voor iedereen zonde. Alleen al hiervoor heeft de bond een voorbeeld functie die het naar buiten toe uitdraagt. Aanstormend talent is altijd belangrijk voor ieder land en dat zal altijd zo blijven.

De grootste stadions

Het grootste Belgische stadion is het Koning Boudewijnstadion in de hoofdstad Brussel. Er worden talloze aciviteiten gehouden die zeer uiteenlopend zijn. Zo kun je er in de zomermaanden terecht voor grootse concerten van de meest bekende bands en artiesten ter wereld. Het Koning Boudewijn stadion is vooral bekend omdat het Belgische voetbalelftal, bijgenaamd de Rode Duivels, hier de thuiswedstrijden speelt.

Eens per jaar fungeert het stadion als decor voor een van de grootste atletiek wedstrijden van de kalender, namelijk de Memorial van Damme. Zowel atleten als fans hebben deze wedstrijd hoog staan qua prestige. Het is onderdeel van de Diamond League, een jaarlijks terugkerende serie atletiekwedstrijden die over de hele wereld wordt gehouden. Er is veel prijzengeld gemoeid met de wedstrijden waardoor de beste atleten ter wereld vaak op het wedstrijdformulier te vinden zijn. Deze competitie bestaat sinds 2010, daarvoor was er een soort zelfde variant onder de naam Golden League.